Ga naar de inhoud

Sportvrienden

Iedereen verdient een vriend! Op basis van gelijkwaardigheid en interesses koppelen we jongeren en studenten aan elkaar om samen te sporten. 5 tot 10 weken lang volgen ze een gratis sporttraject, enthousiasmeren ze elkaar en halen ze ’t beste in elkaar naar boven.

Waarom?

Het initiatief Sportvrienden is ontstaan doordat we zien dat jongeren wel enthousiast zijn om te sporten, maar volhouden lastig vinden. Door samen de uitdaging aan te gaan, verlagen we de drempel en is de kans van slagen een stuk groter! Sinds we sportvrienden aanbieden houdt maar liefst 90% het vol om 10 weken te sporten! 

Samenwerken

Vanuit de proeftuin Maatschappelijke Diensttijd is On The Move via ZonMw het project Sportvrienden gestart. Samen met vele partners, waaronder De Rading, Lijn5, Leger des Heils, Lokalis, het MBO, ROC, SRO en de Hogeschool Utrecht, willen we een zo groot mogelijke groep jongeren bereiken om in beweging te komen en te houden.

Hoe werkt het?

Stap 1

Je meldt je aan

Je kunt je aanmelden via de website, via telefoon of via de funclinics. Samen kijken we wat bij je past en gaan we de strijd aan om 10 weken lang te sporten! Staat je favoriete sport er niet bij, vertel het ons!

Stap 2

Matchingsbijeenkomst

Wij matchen je als jongere aan een student. Dit doen we op basis van je sport, woonplaats, vervoer en interesses buiten de sport. Bij de matchingsbijeenkomst leer je elkaar en de sportgroep kennen.

Stap 3

Start traject

Samen met je Sportvriend en een aantal andere koppels volg je een traject naar keuze. Iedere week hebben we kort contact en motiveren we elkaar. Samen sluiten we het mooi af!

Voor jongeren

Ons programma is volledig gericht op jongeren die moeite hebben in beweging te komen of aan te sluiten bij het reguliere sportaanbod. Soms komt dat door een motivatieprobleem, of door fysieke of mentale problemen.  Laat ons je daarbij helpen! Sporten verhoogt je weerstand en het geeft plezier en energie!


Ben je hulpverlener en zie je dat een jongere wat meer beweging kan gebruiken, meld dan ook zeker je jongere aan voor ons sportvrienden programma!

Lees meer

Sport kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het zelfvertrouwen en eigenwaarde van kwetsbare jeugdigen en daarmee de (kansen op) een positieve maatschappelijke participatie vergroten. Daarbij ligt ook een belangrijke opdracht in het normaliseren van de jeugdzorg (of beter gezegd: de zorg voor de jeugd) door te zorgen dat kwetsbare jeugdzorgjongeren, naast contact met hulpverleners ook verbinding hebben met een belangrijke ander buiten de jeugdzorg en midden in de samenleving.

 

De invulling van de maatschappelijke diensttijd kan een sleutelrol spelen in het vergroten van sportparticipatie en het normaliseren van jeugdzorg door inzet van ‘een belangrijke ander’ in het leven van de jeugdzorgjongere. En precies daar zit de maatschappelijke meerwaarde van dit project. De rol van belangrijke ander wordt ingevuld door een student in de vorm van een sportvriend. De aanpak is activerend en participerend. De student krijgt hiermee de mogelijkheid aangereikt om maatschappelijk actief te zijn en ook daar ook erkenning en waardering voor te krijgen, zowel direct van de jongere waarmee ze een sportvriendschap vormen als indirect als onderdeel van de opleiding. De studenten zijn nadrukkelijk geen behandelaar, ze zijn een belangrijke ander in het leven van de jeugdzorgjongere. Sport en bewegen vormt de leidraad van het contact en naarmate het vertrouwen groeit, kan de student zich als een gelijkwaardig voorbeeldfiguur ontwikkelen. De student kan coachend optreden bij het behalen van goede studieresultaten of het omgaan met dagelijkse levensuitdagingen.

 

Kom zelf of nog beter, samen met je jongere kennis maken bij 1 van onze funclinics. Leer ons en onze trajecten kennen en bekijk samen met de jongere welk traject het beste past.

 

Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op! We zijn uiteraard ook bereid eens langs te komen om alles uit te leggen!

 

Er zijn geen kosten aan verbonden, mochten kosten vervoer een probleem zijn, laat het ons weten, dan regelen we dit.

Voor studenten

Ben je student en lijkt het je leuk om iets te betekenen voor kwestbare jongeren, dan is Sportvrienden een mooie kans. Jij kunt de schakel zijn in het vergroten van het netwerk van deze jongeren. Als sportvrienden werken als motivator, rolmodel, maar vooral als vriend.

Je bent nadrukkelijk geen hulpverlener, maar kunt wel veel leren over de doelgroep. Zo bieden wij je een startersles en een Sportvriendenmarkt, voor meer diepgang in omgang met de doelgroep. Sommige opleidingen bieden ook extra studiepunten! 

Lees meer

Om alle jongeren die mee willen doen aan sport de kans te geven om mee te doen, koppelen we studenten van de HU en het ROC Utrecht als sportvriend aan jongeren uit de jeugdzorg in Utrecht. Op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde hobby’s interesses ga je positieve matching met elkaar deelnemen aan een sporttraject. Studenten kunnen een schakel zijn in het vergroten van beider netwerk.

Een sporttraject is 10 weken lang, 1x per week een bepaalde sport beoefenen. Denk hierbij thaiboksen, voetbal, tennis, dans en fitness of laat ons weten welke sport jou leuk lijkt om te doen.

De student is nadrukkelijk geen behandelaar, maar een belangrijke ander in het leven van de jongere. Sport en bewegen vormt de leidraad van het contact en naarmate het vertrouwen groeit kan de student zich als een gelijkwaardig voorbeeldfiguur ontwikkelen.

Wat zit erin voor jou als student?

  • Invulling vrijwillige praktijkuren (40u per traject)
  • Certificaat maatschappelijke diensttijd
  • Minimaal 3 maanden gratis sporten
  • Ervaring opdoen met jongeren uit de jeugdzorg
  • Interessante gastlessen en intervisie
  • Tegoedbon sportwinkel of lidmaatschap sportvereniging

Wat verwachten wij van jou?

Motiveren en enthousiastmeren van de jongere

1x per week sporten

Drempelverlagend werken, bijv. mee reizen met de jongeren naar de sportlocatie

Voorbeeldfunctie/rolmodel, bijvoorbeeld niet zelf de sportles afzeggen

Wekelijkse terugkoppeling verloop traject

Welk huidig sportvrienden programma loopt er nu?

Wat maakt ons uniek?

sanne en gwenneth

Ervaringen van Sanne over sportvrienden

Ik ben via mijn pleegbroer bij On The Move Sportvrienden gekomen omdat hij daar kon sporten en dacht, dat wil ik ook! Eerst ben ik gaan padellen en dat beviel heel goed, iedereen was heel bemoedigend en alles was positief! Ik heb nog nooit iemand iets negatiefs horen zeggen, alles wordt vanuit het positieve gezien. Iedereen vindt het wel een spannend, maar omdat de lat niet zo hoog ligt kun je eigenlijk niks fout doen. 

Het waren ook allemaal verschillende jongeren met verschillende niveau’s. Maar dat maakte niets uit, want iedereen mocht er zijn. Het was ook geen probleem wanneer je een keertje niet kon, dan was je de volgende week weer net zo welkom als de week ervoor! Nu ben ik naast padellen ook gaan voetballen en tennissen. 

 

OTMS heeft heel veel voor mij betekend! Het was een hele goede opstart met sporten wanneer je niet meteen naar een vereniging wil of kan. Je kunt heel makkelijk instappen en ik ben echt blij dat ik dat heb gedaan. Ik heb er weer nieuwe energie van gekregen! Ik merk dat ik veel beter in mijn vel zit. Ga gewoon een keer mee, desnoods met een bekende! 

 

Jongeren lopen weer blij de deur uit!

Ik werk al jaren met veel plezier samen met On The Move. Jongeren komen voor therapie, gaan daarna sporten en lopen weer blij de deur uit!

Martruy Dekker
De Rading

On The Move speelt een grote rol in de extra begeleiding

Samen met On The Move zijn we een traject gestart om de club Faja Lobi KDS weer beter op de kaart te zetten. Het gaat er weer om dat iedereen met veel plezier op het veld staat, dat de ouders meer betrokken zijn en dat club een beter aanzien krijgt in de stad. On The Move speelt met name op het gebied van ouderparticipatie en de extra begeleiding die nodig is voor een aantal jongeren een grote rol.

John Harvey Thijm
Pro Voetbal Ambassadeurs

Het is mooi de jongeren wat bij te brengen

Al jaren mag ik thaibokstrainingen geven aan de jeugdzorg jongeren via On The Move. Ik doe dit altijd met veel plezier. Je moet je flexibel opstellen en iedere les kan weer een uitdaging zijn, maar het is mooi om de jongeren wat bij te brengen en mijn favoriete sport daarvoor in te kunnen zetten.

Radomir Lalic
Thaibokstrainer en gezinstherapeut Overvecht

On the move heeft onze jongeren letterlijk in beweging gebracht

On the Move bood onze jongeren “personal coaching” aan, dus 1 op 1 sporten. Dat bleek zeer succesvol! De persoonlijke aandacht maakt dat de drempel wegvalt om te sporten. Deze aanpak werkt perfect voor een deel van onze doelgroep die nooit heeft gesport. Naar een sportschool gaan, is een te grote stap. Na enkele weken kregen we zeer positieve reacties van de jongeren en  zagen we dat jongeren zelf met elkaar gingen afspreken om samen te voetballen of een rondje te gaan hardlopen.

Natasja Moesakan
Jeugd en gezinswerker Sovee Pitstop

Prachtige koppeling tussen jongeren en studenten

Wij doen niets liever dan zoveel mogelijk Amersfoortse jongeren in beweging brengen. Vooral de jongeren voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Hoe fantastisch is het dat de begeleiding van de jongeren dan door de eigen leeftijdsgenoten wordt opgepakt?! On The Move weet als geen ander in te spelen op de behoefte van deze jongeren en studenten.

Sven Slop
Buurtsportcoach SRO Amersfoort

On The Move helpt bij een positief sportklimaat

Met hulp van On the Move werkt SportUtrecht aan een positief sportklimaat bij sportverenigingen. Marco en Inge hebben een doe-mentaliteit, zijn zeer betrokken, creatief in oplossingen en nemen vrijwilligers veel werk uit handen.

Koen van Es
Sportclub adviseur Sport Utrecht
Top